Danas se poklanjam žrtvama genocida u Srebrenici/Today, I pay respects to the victims of the Srebrenica genocide

 


Izjava ambasadora Murphya

Srebrenica, 14. april 2022

Danas se poklanjam žrtvama genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Evrope.  Sjedinjene Američke Države neće nikada zaboraviti. Počast odajemo žrtvama – više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, koji su ovdje ubijeni u julu 1995. godine.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, van svake sumnje su ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom. Potrebno ih je ponavljati, jer dok porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima svojih najmilijih, očeva i sinova, traju nastojanja predvođena od strane najistaknutijih političkih aktera u Republici Srpskoj da poreknu ono što se desilo u Srebrenici i veličaju one koji su odgovorni za počinjene užase.

U julu 1995. godine, grupe u sastavu Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića i političkim vođstvom Radovana Karadžića, počinile su genocid. Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni su zločinci, ne heroji. Krivi su za počinjeni genocid. Nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promijeniti. Njihova krivica i sramota su vječni.

Oni i drugi pojedinci – a ne čitave etničke grupe – krivi su za Srebrenicu. Istovremeno, društvo, politički lideri i institucije snose duboku odgovornost za priznavanje onoga što se u Srebrenici desilo, te trajnu obavezu da riješe slučajeve ovog i svih ostalih ratnih zlodjela koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. To uključuje i lidere Republike Srpske.

Priznajte i prihvatite činjenice, učite mlade naraštaje istini, poštujte žrtve, neumorno radite na pronalaženju, iskopavanju i identifikaciji nestalih lica i aktivno istražujte i gonite osumnjičene koji su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koja će pomiriti ljude u Bosni i Hercegovini, put koji liječi i vida rane ove zemlje i koji garantuje pravedan i trajni mir među potomcima onih koji su prošli patnje i izgubili živote u periodu od 1992. do 1995. godine.


### 

Statement of Ambassador Murphy

Srebrenica, April 14, 2022

Today, I pay respects to the victims of the Srebrenica genocide, one of the darkest moments in recent European history.  The United States will never forget.  We honor the victims - more than 8,000 Bosniak men and boys who were murdered here in July 1995.

The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia and the International Court of Justice established the facts of Srebrenica beyond a shadow of a doubt.  They bear repeating because even as the victims’ loved ones are still searching for the remains of their fathers and sons, there is an ongoing effort, led by the most senior political figures from Republika Srpska, to deny what happened at Srebrenica and glorify those responsible for its horrors.

In July1995, elements of the Army of Republika Srpska, at the command of Ratko Mladic and under the political direction of Radovan Karadzic, committed genocide.  Ratko Mladic and Radovan Karadzic are war criminals, not heroes.  They are guilty of perpetrating genocide.  No amount of denial, no mural, and no monument can change that.  Their guilt and their infamy are eternal.

These and other individuals – not entire ethnic groups – bear the guilt for Srebrenica.  At the same time, society, political leaders, and institutions have a profound responsibility to acknowledge what occurred at Srebrenica and an enduring obligation to address this and other wrongs of the 1992-1995 war in Bosnia and Herzegovina.  This includes the leaders of the Republika Srpska.

Accept and acknowledge the facts, teach the truth to future generations, honor the victims, tirelessly work to locate, recover, and identify the missing, and vigorously investigate and prosecute the suspects who still walk among us.  This is the only road to a future that reconciles the people of Bosnia and Herzegovina, that heals and binds the wounds of this country, and that guarantees a just and lasting peace between the children and grandchildren of those who suffered and died between 1992 and 1995.


Comments

  1. Moje ime, maya elijah Nakon 12 godina braka, moj muž i ja smo se svađali na ovaj ili onaj način dok me konačno nije napustio i preselio se u Kaliforniju da bude s drugom ženom. Osjećala sam se kao da je moj život gotov i da su moja djeca mislila da nikada više neće vidjeti svog oca. Trudila sam se biti jaka samo prema djeci, ali nisam mogla obuzdati bol koji je mučio moje srce, srce mi je bilo ispunjeno tugom i bolom jer sam zaista bila zaljubljena u svog muža. Razmišljam o njemu svaki dan i noć i uvijek želim da mi se vrati, bila sam jako uznemirena i trebala sam pomoć, pa sam potražila pomoć na internetu i naišla na web stranicu koja sugerira da bi dr. Alaba mogao pomoći svojoj bivšoj bivšoj da se vrati. Stoga sam osjetio da bih trebao pokušati. Kontaktirao sam ga i rekao mi je što da radim. Učinila sam to i onda mi je napravio ljubavnu čaroliju. 48 sati kasnije moj suprug me stvarno nazvao i rekao mi da i njemu jako nedostaju djeca, tako nevjerojatno!! Dakle, vratio se tog dana, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i djeci. Naš brak je bio jači nego prije, a sve zahvaljujući dr. alabi. Toliko je moćan i odlučio sam podijeliti svoju priču na internetu da je dr. Alaba bio pravi i moćni čarobnjak. Uvijek ću se moliti da ona živi dugo pomažući svojoj djeci u trenucima potrebe, ako ste ovdje i trebate se vratiti bivšem ili je vaš muž prešao na drugu ženu, prestanite plakati, odmah kontaktirajte ovaj moćni kotačić za pravopis. Ovdje je njegova kontakt adresa e-pošte na: {dralaba3000@gmail.com} ili WhatsApp / viber preko njegovog kontakta ispod +1(425) 477-2744 Hvala dr. alaba.

    ReplyDelete

Post a Comment