Svijet ide dalje, a BiH je propustila još jednu priliku

Državna tajnica Clinton  će 4. i 5. decembra biti u Brusselsu i posljednji put će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO saveza. 

Prije pet sedmica bila je u Sarajevu zajedno sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton i ovdašnjim političkim liderima poslala vrlo direktnu poruku  - morate se brzo kretati ka reformama neophodnim za članstvo u EU i NATO. U vezi sa NATO savezom, tajnica Clinton rekla je sljedeće: “U martu je postignut dogovor o napretku koji bi omogućio da Bosna i Hercegovina dobije MAP, akcioni plan za članstvo. Ustavni sud je pojasnio sve preostale pravne dileme oko načina rješavanja pitanja državne imovine. Stoga ću, ako Predsjedništvo u novembru donese odluku, ja lično ići na ministarski sastanak NATO saveza u Brusselsu u decembru i insistirati da vam se dodijeli MAP.” 

Državna tajnica Clinton ispoštovala je svoj dio dogovora. Čak je i ostalim ministrima rekla da je spremna podržati BiH ukoliko politički lideri u Bosni i Hercegovini budu djelovali. A šta su uradili politički lideri u BiH? Nažalost, opet nisu uspjeli provesti dogovor potpisan prije nekoliko mjeseci u vezi sa rješavanjem pitanja vojne imovine. Nisu uspjeli izaći iz političkog ćorsokaka da bi postigli ono što je u najboljem interesu građana koji su ih birali.

Otkako su ministri u Tallinnu odlučili dozvoliti BiH da učestvuje u Akcionom planu za članstvo kada registrira vojnu imovinu kao imovinu Ministarstva odbrane, održano je još pet ministarskih sastanaka NATO saveza i jedan samit. Veliko je razočarenje da opet – dvije i po godine nakon Tallinna – BiH nije napredovala na svom putu ka članstvu u NATO savezu. I opet, potpuno aktiviranje Akcionog plana za članstvo neće biti moguće. Opet su građani BiH prisiljeni ostati po strani, dok njihovi susjedi napreduju na svom putu pridruživanja ostalim demokratskim zemljama Evrope. Opet će Bosna i Hercegovina još više zaostajati zbog nedostatka političkog liderstva.

Ovdje sam već dvije godine i mnogi od vas ste već vjerovatno čuli da o tome govorim, ali evo, opet ću reći. Sjedinjene Američke Države su nepokolebljive u svojoj podršci i nadi koju imamo za ovu zemlju. Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju samo jednu šansu, a to je – multietnička, prosperitetna i stabilna demokracija. Mi smo mišljenja da se to najbolje može postići ukoliko BiH bude čvrsto usidrena u Evropi i Evro-atlantskom savezu. Vjerujem da se ovo mišljenje podudara sa onim što građani žele, naročito težnjama mladih ljudi u BiH. Kao što je tajnica Clinton rekla tokom svoje posjete: “Želimo da budete u NATO savezu, želimo da budete u EU. Ali smo frustrirani jer vaši lideri ne odražavaju težnje velike većine građana da se brzo korača ka članstvu u NATO i EU”.
 
Dok nam još jedna godina prolazi bez rješenja za ključna pitanja koja ne dozvoljavaju napredak BiH, mogu se samo nadati da će 2013. godina donijeti hrabro, principijelno liderstvo koje je potrebno za postizanje kompromisa i napredovanje zemlje. Ukoliko BiH ne bude napredovala, sve će više zaostajati za drugima

Comments