Oružane snage BiH – Institucija posvećena da služi svim građanima BiH

Ovih dana puno se priča o potrebi smanjenja budžeta za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Neki političari čak govore o potpunom ukidanju Oružanih snaga BiH. Ono o čemu se ne priča, po mom mišljenju, jesu dostignuća Ministarstva odbrane i Oružanih snaga  -- naročito, sve ono važno što muškarci i žene u uniformi bez pompe čine za sve građane Bosne i Hercegovine.     
 
Vojnici BiH borili su se sa požarima, pomagali ljudima pogođenim snježnom olujom, čistili mine, ponovno gradili puteve i vodovodne sisteme za izolirane zajednice. Ovog ljeta su se zajedno sa civilnim vlastima, i u Republici Srpskoj i u Federaciji, borili protiv divljih požara čime su nekoliko zajednica spasili od katastrofalnih šteta. Isto se događalo i tokom snježnih oluja prošle zime kada su helikopteri Oružanih snaga isporučivali hranu, vodu i lijekove selima koja su bila odsječena od svijeta i evakuirali ljude kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć. Prošle godine, jedinica Oružanih snaga za deminiranje očistila je od mina preko dva miliona kvadratnih metara. Mi blisko sarađujemo sa Ministarstvom odbrane u vezi sa uništavanjem stare municije i naoružanja čime se eliminiše stvarna, istinska opasnost za građane BiH. Oružane su snage (u partnerstvu sa Ambasadom i Američkom vojskom) renovirale škole u Čapljini i Mostaru, a vojni inženjeri su ponovno izgradili vodovodni sistem oko Bosanske Krupe čime je preko 3000 domaćinstava koja žive u tom području dobilo vodu. U ovom i mnogim drugim slučajevima, bh. muškarci i žene u uniformi pokazali su veliki profesionalizam i opredjeljenost da služe svim građanima BiH i društvu u cjelini.
 
Pored toga, bosansko-hercegovački vojnici služe u mirovnim misijama širom svijeta. Četrdeset pet njih služi zajedno sa vojnicima NATO saveza u Međunarodnoj sigurnosnoj misiji u Afganistanu (ISAF). Također su služili u Iraku i učestvovali u mirovnim misijama UN u Demokratskoj Republici Kongo i Etiopiji/Eritreji. Ovakvi primjeri njihovog učešća su model onoga kako bi vojska BiH mogla izgledati u budućnosti – profesionalna, moderna, etnički integrisana i fokusirana na davanje doprinosa mirovnim misijama. 
 
To me podsjeća na to koliko su Oružane snage BiH napredovale u relativno kratkom vremenu. Dostignuća su značajna – od dvije vojske koje su imale dvije odvojene komandne strukture, danas Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu vojsku koja je odgovorna direktno Predsjedništvu. Ovo je bio veliki poduhvat kojeg su podržali svi politički lideri; naravno, reformski proces daleko je od toga da bude završen. Za izgradnju multietničke, jedinstvene i profesionalne vojske bila su potrebna i bit će i dalje potrebna značajna sredstva i posvećenost.
 
Upoznao sam vojnike BiH u njihovim bazama u Čapljini, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i drugdje. Oni su posvećeni onome što rade, stručni i ponosni što služe svojim sugrađanima. Oni uživaju podršku i poštovanje svih građana. Nema sumnje da još puno posla treba uraditi, ali Oružane snage BiH su jedan od najkonkretnijih primjera onoga što Bosna i Hercegovina može biti kada građani i politički lideri sarađuju na izgradnji njene svjetlije budućnosti.    

Comments