Obraćanje ambasadora Moona na proslavi Dana nezavisnosti

Ambasador Moon sa ućesnicima Youth Exchange and Study Program na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD.

3. juli 2012. godine

Dobro veče i dobro došli na proslavu 236. rođendana Sjedinjenih Američkih Država!  Danuta i ja, kao i cijelo osoblje Američke ambasade, vam zahvaljujemo što ste nam se pridružili ove lijepe ljetne večeri.  Dozvolite da izrazim posebnu dobrodošlicu predsjedavajućem i članovima Predsjedništva, predsjedavajućem Vijeća ministara, entitetskim predsjednicima, ekselencijama i eminencijama koji su večeras sa nama.

Na rođendanima se prijatelji okupljaju da ih proslave.  Rođendani su također prilika da se upitamo:  Šta smo postigli?  Šta nas još čeka?

Pored čišćenja ogromnih količina snijega, osoblje moje ambasade i ja smo imali jako puno posla u proteklih godinu dana.  Podržavali smo nastojanja da Bosna i Hercegovina postigne napredak ka članstvu u EU i NATO savezu.  Ali, kao što vam je poznato, puno je posla ostalo da se uradi.  Mogu vam reći da SAD ostaju čvrsto opredijeljene da pomognu vašoj zemlji da postigne ove ciljeve i pozivam vas da kroz zajednička nastojanja, koja su neminovna, ubrzate reformski proces u mjesecima koji su pred nama.  Štaviše, zemlji su potrebna brza, provodiva rješenja za trenutni zastoj koji blokira restruktuiranje federalnih i bh. vlasti, kako bi se BiH vratila na pravi kolosjek.  Ova rješenja moraju biti u skladu sa ustavnim odredbama.

Na ekonomskom frontu smo podržali Federalnu tržišnu inspekciju u nastojanjima da osigura da vladine agencije i privatne kompanije koriste licencirani softver, što lokalnoj softverskoj industriji donosi korist, a svijetu pokazuje da je Bosna i Hercegovina zemlja koja provodi svoje zakone.  SAD su također dovele stručnjake iz oblasti međunarodnog ugovornog prava iz našeg Ministarstva trgovine da rade na obuci lokalnih sudija i da pomognu nastojanja da se poveća broj stranih investicija u ovoj zemlji.

Sa zadovoljstvom mogu reći da su ove godine SAD investirale gotovo 50 miliona američkih dolara pomoći Bosni i Hercegovini u razne projekte s ciljem unapređenja obrazovanja, zbližavanja mladih sa obje strane entitetske linije, obuke novinara i osnaživanja žena.  Čak smo bili i domaćini prvom takmičenju u spelovanju iz engleskog jezika – mislim da je pobjednik tog takmičenja, Boris iz Zenice, večeras sa nama.  Sljedećeg mjeseca će prva grupa američkih srednjoškolaca iz programa razmjene početi pohađati sarajevsku Drugu gimnaziju.  Sve su ovo razlozi za slavlje.

Volim da putujem da bi se lično uvjerio u rezultate našeg rada.  U stvari, mislim da je moje auto prešlo više kilometara ove godine od Centrotransovog autobusa.  Posjetio sam Zvornik, Cazin, Foču, Jajce, Istočno Sarajevo, Pale, Tuzlu, Srebrenicu, Mostar, Trebinje, Stolac, Banjaluku, Rogaticu, Brčko, Zenicu, Prijedor i na desetine drugih gradova i sela.  Za vrijeme svih ovih putovanja, moram priznati da mi je na pameti uvijek bilo jedno te isto pitanje: zar neće biti lijepo kada se završi koridor 5-C?

Dragan Gavran, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici, Ambasador Moon i Borislav Omerović, pobjednik takmičenja Spelling Bee 
Na svojim putovanjima uvijek se sastajem sa mladim ljudima.  Ti susreti me inspirišu da nikada ne izgubim iz vida naš cilj broj jedan: da pomognemo Bosni i Hercegovini da postane članica Evropske Unije i NATO saveza.  Ovi susreti mi također daju energiju i optimizam kao neku vrstu protuteže frustracijama zbog nedostatka napretka na političkom frontu.  Pozivam vas sve da ne odustajete.  I jedan prijateljski savjet političarima u ovoj zemlji – počnite slušati šta vam govore ovi mladi ljudi ili će oni sigurno preuzeti vaš posao i to prije nego što bi se moglo očekivati.

Također mi je jako drago da su sa nama večeras naši prijatelji iz Evropske Unije koji značajno proširuju svoje aktivnosti ovdje.  Sada, više nego ikada ranije, radimo zajedno na postizanju istih ciljeva.  Stotine miliona eura koji su oni spremni uložiti u razvoj i reformu BiH sigurno će otvoriti nova radna mjesta i ojačati privredu.  Ali, još važnije, reforme koje ćete vi morati provesti kako bi ispunili uslove za članstvo u EU ojačaće temelje ove zemlje u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i u mnogim drugim oblastima, osiguravajući tako bolju budućnost građanima BiH.

Prije nego što počnemo uživati u hrani i tradicionalnoj američkoj bluegrass muzici, želim uputiti poseban pozdrav mom zamjeniku, Jonathanu Mooreu, koji se vraća u Washington gdje će rukovoditi Uredom za Balkan u State Departmentu.  Bez obzira što znam da će nam uskoro doći u posjetu, jako će nam nedostajati.  Sretan put, Jonathane!

Na kraju, želim zahvaliti našim prijateljima koji su pomogli kao sponzori ovog događaja:  Američkom univerzitetu u BiH, kompanijama Rhea Express, Hewlett Packard, UPS, F. Autocentar, AirAba, Cisco, Teknox Group, ReMax, Euromedic, BBS, Microsoft, Mibo komunikacije, Sarajevskoj pivari, McCann-Erickson Sarajevo, S.C. Johnson, Oracle, Coca Cola HBC i lokalnoj kompaniji Gliese 581 koja koristi franšizu McDonald’sa.

Hvala vam što ste večeras došli na proslavu rođendana Amerike.  Želim vam ugodnu zabavu.

Comments