Sloboda mediju u Bosni i Herzegovini



Jedna od ključnih vrijednosti u SAD je sloboda medija,  a ja vjerujem da su dinamični, neovisni mediji jedan od ključnih aspekata naprednog demokratskog društva. Od završetka rata, vlada SAD uložila je skoro 35$  miliona dolara u medijski sektor u BiH, što činimo i dalje, iako reducirano, kroz USAID i programe malih grantova. Naša ulaganja i ono što radimo ovdje, kao i ono što rade mnogi drugi članovi međunarodne zajednice, pomogli su razvoj infrastrukture za jake, sposobne medije. Ali jasno je da još puno posla treba uraditi.    

U najnovijem Izvještaju State Departmenta o stanjuljudskih prava navodi se da su neovisni mediji u BiH bili aktivni i izražavali široku paletu mišljenja, ali su također bili podložni pretjeranom utjecaju vlasti, političkih stranaka i privatnih interesnih grupa”, kao i da je “medijsko izvještavanje i dalje podijeljeno prema etničkim principima”. Pominju se eksplicitni politički pritisci na državnog javnog emitera BHRT i politički pritisak na Regulatornu agenciju za komunikacije. BiH ima moderne zakone za područje komunikacija, neki kažu i najbolje u regiji. Nažalost, bili smo svjedocima smanjenog stepena neovisnosti u radu regulatorne agencije, dok se u isto vrijeme mogao primijetiti politički utjecaj na vijesti koje čitamo, gledamo i slušamo. Ipak, ohrabreni smo nekim – iako ograničenim – poboljšanjima. 

Moj tim u Ambasadi i ja radimo s medijima koliko god možemo, kroz intervjue, izjave, te sastanke s novinarima i urednicima, da bismo saznali kakva je situacija u njihovim medijskim kućama. Tokom protekle dvije sedmice, imali smo i formalne i neformalne sastanke sa izvršnim organima i novinarima iz niza javnih i privatnih televizijskih i štampanih medija iz cijele BiH. Govorili su nam o svojoj zabrinutosti zbog političkog utjecaja i o problemima s kojima se suočavaju novinari u BiH, te opredjeljenosti mnogih novinara i organa uprave za profesionalne i neovisne medije. 

Prije nekoliko sedmica, sastao sam se sa grupom studenatanovinarstva. Dirnula me je njihova energija i zanimanje za novinarstvo kao javno dobro, te sam ih ohrabrio da koriste svoje novinarsko znanje u cilju zalaganja za bolje društvo. Mnogi su mi rekli da se nadaju da će izbjeći političkim utjecajima koji su, u posljednjih 5-6 godina, poklopili neke medije. Upoznao sam i posjetio mnoge razumne novinare i urednike koji već rade na izgradnji jakih, profesionalnih i neovisnih štampanih, TV i online medija. Lično se nadam će se mediji u BiH sve više protiviti političkim utjecajima i boriti se za neovisno, uravnoteženo izvještavanje.  

Jačanje neovisnosti medija počinje ponovnim fokusiranjem na jačanje javnog emitera BiH. Političari i lideri u vlasti moraju shvatiti da građani BiH cijene princip slobode medija. U vibrantnom demokratskom sistemu, javne ličnosti moraju biti spremne na kritiku i izražavanje alternativnih stavova, ali moraju poštivati i novinare i osigurati da oni imaju slobodu da odgovorno rade svoj posao. Iako su mediji i političari u BiH prečesto duboko povezani, to ne mora biti i ne bi trebalo biti tako.

Ukoliko želite pročitati nešto više o slobodi medija, posjetite Freedom Forum, nestranačku organizaciju sa sjedištem u Washingtonu DC koja slobodu štampe brani kao kamen temeljac demokracije. 

Comments