Američki fudbal po prvi put u olimpijskom gradu




U subotu, 23. juna, klub Sarajevo Spartans je odigrao prvu utakmicu američkog fudbala u Bosni i Hercegovini sa klubom Sofia Bears iz Bugarske. To je bila tek druga utakmica za Spartanse, koji su se suočili sa mnogo iskusnijim Bearsima, a sudije su bile iz Srbije gdje, kako mi je rečeno, postoje tri lige sa oko 30 timova. 

Spartansi su igrali sa uživanjem, iako su doživjeli veliki poraz od veterana Bearsa.  Uprkos ljetnoj vrućini, više od stotinu energičnih Sarajlija - ne brojeći znatiželjne posmatrače sa Olimpijskog bazena – navijali su za Spartanse.  Bearse je podržavao glasni kontigent bugarskih vojnika iz EUFORa.

Spartanse treniraju Amerikanci koji žive u BiH.  Predsjednik kluba je penzionisani oficir Oružanih snaga BiH koji je proveo odredjeno vrijeme u Americi na obuci, gdje je njegov sin, bek u momčadi, igrao u srednjoškolskom fudbalskom timu u Alabami.  Želje predsjednika kluba su da se u BiH formira 5 timova, što je, prema pravilima Evropske federacije američkog fudbala, minimalan broj klubova za formiranje lige. Čuo je da u Brčkom postoji klub u fazi formiranja.

Uz istorijski korak napravljen ovog vikenda, liga bejzbol igrača u BiH i nije tako daleko, i, ko zna, možda jednog dana budemo imali Balkansku ligu američkog fudbala! Ne mogu da se otmem utisku da je Sarajevo, sa svojom tradicionalnom otvorenošću – Olimpijske igre da i ne spominjem –zaista pravo mjesto u kojem će ovaj sport imati svoj lokalni debi. 

  


Comments