Istočno Sarajevo: sjajan posao pod suncobranom

Ambasador Patrick Moon i Srdjan Vranasevic (u sredini) daju izjave za medije u ponedjeljak u fabrici Eden Garden u Istocnom Sarajevu
Na jednom malom imanju u Istočnom Sarajevu koje je pretvoreno u fabriku, Milenko Vranešević i njegov sin Srđan stvorili su perspektivnu globalnu kompaniju i još jednom dokazuju potencijal za uspjeh koji postoji u Bosni i Hercegovini.  Zahvaljujući poduzetničkom duhu ove porodice, te uz malo tehničke pomoći od Sjedinjenih Država, kompanija Eden Garden bilježi porast prodaje svojih inovativnih suncobrana na međunarodnom tržištu.

Kompanija je koristila sredstva projekta FIRMA (Fostering Interventions for Rapid Market Advancement) kojeg zajednički sponzoriraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

“Zahvaljujući USAID, pojavili smo se na hrvatskom tržištu koje je nama jako važno”, rekao mi je Srđan Vranešević za vrijeme moje posjete fabrici u ponedjeljak, 27. februara, te dodao: “Hrvatska sada kupuje 30 posto naših proizvoda”.

Previše ovdašnjih političara i dalje dolijeva ulje na vatru kada je riječ o etničkim podjelama na Balkanu.  Volio bih kada bi oni više vremena provodili slušajući vlasnike malih kompanija, poput porodice Vranešević, koji su fokusirani na otvaranje novih radnih mjesta i korištenje svojih vještina u produktivne srvhe.  Ova kompanija u vlasništvu bosanskih Srba osigurava prihode za svojih 15 radnika i njihove porodice u Istočnom Sarajevu – nije ih briga da li njihove suncobrane koriste Hrvati, Bošnjaci, Srbi ili stanovnici Floride.

Eden Garden bi mogao zaposliti još radnika da nije birokratije koja usporava njihov razvoj.  Njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole se ne rješava.  Njihovi kamioni često provedu i cijeli dan čekajući na carini.  Poslovnim ljudima vrijeme znači novac – još jednom pozivam političare u BiH da rade zajedno kako bi poslovna klima bila povoljnija za poduzetnike koji mogu otvarati nova radna mjesta.

Comments