San Martina Luthera Kinga živi u Tuzli


Martin Luther King III u Stocu 2009.

Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, koristi inovativnu formulu “3-T” za razvoj gradske privrede. Pored fokusa na tehnologiju i talenat – prva dva T – načelnik Imamović vjeruje da je i tolerancija ključna za privredni razvoj. “Bez tolerancije nemate ništa”, kaže. “Ko bi želio doći u tvoj grad?”

Zbog nesretnih podjela koje i dalje postoje u Bosni i Hercegovini, insistiranje na toleranciji od strane načelnika Imamovića je dašak svježeg zraka. O toleranciji je govorio i u subotu, 14. januara, dok je polagao cvijeće pred bistu dr. Martina Luthera Kinga Juniora u Tuzli.

Kao i dr. King, i ja istinski vjerujem da ljude treba cijeniti po njihovim djelima, a ne po boji kože. To je univerzalna vrijednost. Ali načelnik Imamović je u pravu i kada kaže da je to dobro i za ekonomski razvoj, jer: Koja bi kompanija željela raditi u mjestu u kojem se potencijalni klijenti suočavaju sa segregacijom ili se s njima loše postupa zbog boje kože ili, u slučaju Bosne i Hercegovine, vjere?

Tuzla ima dugu tradiciju tolerancije koja uključuje i poznata herojska djela njenih građana u Drugom svjetskom ratu kada su štitili svoje susjede druge vjere. Dirnut sam činjenicom da danas u Tuzli stoji bista dr. Kinga i da se obilježava dan njegovog rođenja koji je u Americi praznik (15. januar 1929.). Prije nekoliko godina, unuk dr. Kinga je posjetio i Tuzlu i još nekoliko gradova u BiH.

Mnogi mladi ljudi ovdje stalno mi ponavljaju da su frustrirani sporim napretkom , ali im ja govorim da ne odustaju. Pomislite na to da su samo 40 godina nakon ubistva dr. Kinga, građani u mojoj zemlji za svog predsjednika izabrali Afro-Amerikanca. Promjena jeste moguća. Nadam se da će građanima BiH poruka dr. Kinga biti inspiracija da stvore zemlju zasnovanu na njihovim snovima, a ne frustracijama.

Comments