"Villa Angelina" u Rogatici

Početkom novembra sam bio u Rogatici na obilježavanju završetka izgradnje centra za socijalno stanovanje za raseljene u ratu u BiH 1992-1995. Bila mi je čast biti sa načelnikom Rogatice, Radomirom Jovičićem, koji je bio naš domaćin, i pomoćnikom ministra za izbjeglice RS, Nenadom Đokićem, pomoćnikom ministra za izbjeglice FBiH, Sulejmanom Alijagićem, austrijskim ambasadorom Donatusom Köckom, te predstavnicima agencije koja je provodila projekat, Hilfswerk Austria International.

Ambasador Moon drzi govor tokom svecane ceremonije otvaranja Centra za socijalno stanovanje u Rogatici
Sa 500.000 $, izgradnju centra je finansirao Biro za stanovništvo, izbjeglice i migraciju američkog State Departmenta (PRM), dok je 33.000 $ dalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, a 85.000 $ Općina Rogatica. U sklopu projekta Energetska efikasnost preduzeća, američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) također je dala 24.000 $ za postizanje energetske efikasnosti, uključujući toplotnu izolaciju i korištenje kompaktnih fluorescentnih sijalica kojima će vlasnicima stanova biti  smanjeni troškove energije.

Projektom su obezbijeđeni novi stanovi za trinaest porodica koje su godinama živjele u teškim uslovima u lokalnom kolektivnom centru. Podjednako je važno da u centru postoje zajedničke prostorije za društvene aktivnosti, kao i za mala preduzeća i profesionalnu obuku – što ovaj centar, kao i sličan centar koji smo nedavno otvorili u Foči za bošnjačke i srpske povratnike, čini pravim primjerom društvenog stanovanja (a ne samo novim kolektivnim centrom).


Ed Findlay iz Biroa za populaciju, izbjeglice i migraciju State Departmenta sa Lenom i Marom Babic
Sada ove raseljene osobe mogu ostaviti iza sebe stari način života i početi ispočetka. Među novim stanovnicima su Lena i Mara Babić čija je kuća u Vojninu (Goražde) uništena 1992. godine. Nakon što su nekoliko godina živjele u napuštenoj kući, sestre su se 2003. godine uselile u kolektivni centar u Rogatici u kojem su živjele sve do useljenja u novi centar za socijalno stanovanje čija je izgradnja tek završena.  (Tokom njihovog boravka u kolektivnom centru, posjetila ih je Angelina Jolie, UNHCR-ova ambasadorica dobre volje). 

Vida Matović  je također napustila svoj dom u blizini Goražda 1992. godine, a posljednjih deset godina pati od teškog oštećenja sluha. U ovom projektu, gospođa Matović ne samo da je dobila novi dom, nego i slušni aparat koji ju je, doslovno, ponovno povezao sa svijetom oko nje. Također sam sretan što je moja vlada mogla pomoći profesoru Radosavu Rosiću, raseljenom iz Sarajeva 1992. godine, kojem je (pored stana) projektom obezbijeđen i kompjuter tako da može nastaviti sa svojim pisanjem. Dodjela ključeva stana njemu i svim novim stanarima centra da bi ušli u nove domove i nove živote za mene je bila izuzetno emotivno iskustvo.

Iako nam je bilo drago otvoriti novi centar za socijalno stanovanje, moramo priznati da je ovaj projekat relativno mali, ako uzmemo u obzir da još 8000 osoba živi u kolektivnim centrima širom BiH. Zajedno sa nedavno završenim projektima za održivi povratak u Višegradu i Foči, ovaj projekat ističe značaj partnerstva između lokalnih vlasti i međunarodne zajednice u promoviranju održivog povratka ili integracije u lokalnu sredinu i zatvaranja kolektivnih centara u BiH.

Načelnik Jovičić opisao mi je tešku ekonomsku situaciju u njegovoj zajednici. On radi na promoviranju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u zajednici u kojoj je veoma visoka stopa nezaposlenosti i koja ima vrlo ograničena sredstva. Ove okolnosti čine američki doprinos smještajnim kapacitetima za raseljena lica u Rogatici još značajnijim. Vlada SAD daje čvrstu podršku pravu svakog pojedinca i svake porodice da se dostojanstveno vrate u svoje domove i da imaju jednake šanse za bolji život. Sjedinjene Države i njihovi partneri nastaviće tragati za trajnim rješenjem za građane Bosne i Hercegovine koji su raseljeni tokom rata da bi se osiguralo da nijedan čovjek ne bude zaboravljen na putu BiH na evropskim integracijama.

Comments