Iftar kod Ambasadora Moona

Ambasador Patrick Moon i Muftija Husein ef. Kavazovic




U četvrtak smo supruga i ja imali tu čast da budemo domaćini na iftaru u našoj rezidenciji, gdje smo ugostili naše priajtelje ne samo iz Islamske zajednice, nego i lidere iz katoličke, jevrejske i pravoslavne zajednice.  Ovo posebno okupljanje bilo je šansa da se povežemo kao prijatelji i da razgovaramo o našim zajedničkim vrijednostima i željama za budućnost BiH.  Bosnu i Hercegovinu, kao i Sjedinjene Američke Države, ima tu sreću da je odlikuje vjerska, kulturna i etnička raznolikost.  Za vrijeme večere fokusirali smo se na važnost pružanja podrške mladim liderima koji su predani uspostavi i njegovanju dobrih odnosa među etničkim skupinama.  Kada imamo priliku da zajednički proslavljamo tradicije poput ove, jačamo naše veze kao prijatelji i kao države.  Objavljujem nekoliko fotografija sa iftara, te moje kratko obraćanje za vrijeme večere.
 

Muftija Husejin ef. Smajic, Zamjenik Ambasadora Jonathan Moore, Fra. Mato Zovkic.

"Dobrodošli.  Zahvalan sam vam, posebno onima koji poste, što ste prihvatili moj poziv da večeras budete u mojoj rezidenciji.

Kao što znamo, prema islamskoj tradiciji, svrha ramazanskog posta je da vjernici kroz samoodricanje i milosrđe prema drugima budu na poseban način posvećeni vjeri i bliže Bogu.  Kako smo se mi sastali ovdje, tako se muslimani u cijelom svijetu sastaju da u određeni čas prekinu post i iftare, baš kao što ćemo i mi večeras.     

Organizujući ovaj multikonfesionalni iftar, iskazujemo poštovanje prema islamskoj tradiciji posta koja predstavlja dio čovjekovog putovanja do pomirenja sa Bogom i sa ljudima – tradicija koja je zajednička svim velikim abrahamskim religijama čiji su predstavnici večeras ovdje.
Od samog početka Islam je uvažio međureligijsko porijeklo posta.  U drugom poglavlju u Kuranu, Bog vjernicima objavljuje da je post propisan njima, kao i onima prije njih. Većina učenjaka smatra da se ovaj dio odnosi na jevrejsku tradiciju posta za vrijeme Roš Hašane i posta za vrijeme Jom Kipura. Ove jevrejske tradicije inspirisale su i Veliki post – za hrišćane sveti mjesec posta i pomirenja prije uskršnjeg slavlja.
Kao i kod drugih vjera, postom se obogaćuje duhovnost, jača disciplina i svijest o Božijoj milosti.

Večeras smo se ovdje okupili kao građani BiH – kao muslimani, hrišćani i jevreji – i kao Amerikanci koji predstavljaju ove i mnoge druge vjere.  Sastali smo se da izrazimo poštovanje prema vjernicima koji putem posta i pomirenja nastoje biti bliže Bogu.

Ovdje smo također i kao djeca istog Boga koja teže mirnoj i prosperitetnoj budućnosti Bosne i Hercegovine, kako bismo učvrstili naše opredjeljenje za pomirenje i približavanje jednih drugima.

Još jednom, hvala vam na dolasku. Iskreno se nadam da ćete uživati u tradicionalnom iftaru kojeg je pripremilo osoblje moje rezidencije.

Gospoda Danuta Moon i Dr. Vesna Jurisic

Comments