Učesnici Programa za mlade lidere doputovali u Oregon

Tokom vikenda su 18 učenika i tri nastavnika iz Orašja, Bijeljine i Bihaća doputovali u Salem, Oregon, gdje će učestvovati u intenzivnom jednomjesečnom programu o demokraciji, građanskom aktivizmu i debatiranju. Na Univerzitetu Willamette, učenici će pohađati posebne kurseve o građanskom liderstvu. Boraviće kod tamošnjih porodica, posjetiti sudove u Oregonu, učestvovati u projektu pomoći zajednici sa lokalnom nevladinom organizacijom, a svoj boravak završiće učešćem na festivalu govora i debate u Oregonu. Prije povratka kući, sedmicu dana provešće u Washingtonu DC gdje će se družiti sa američkim srednjoškolcima i posjetiti zgradu Američkog kongresa i druge nacionalne znamenitosti. Ali, neće sve vrijeme provesti u radnim aktivnostima. Iako su u Americi tek nekoliko dana, već su uspjeli vidjeti Portland Trail Blazerse u akciji.

Ponosan sam što je Program za mlade lidere počeo baš u Bosni i Hercegovini prije 12 godina. Naš lokalni projekat je postao toliko uspješan da ga je State Department iskoristio kao model za programe koji danas u Ameriku dovode učenike iz daleke Kenije, Mongolije i Kolumbije.


Imao sam priliku razgovarati sa ovogodišnjim učesnicima i iskreno mogu reći da oni produžavaju ovu sjajnu tradiciju. Iako je dio programa u Americi počeo ovog vikenda, oni su, ustvari, počeli raditi prije dvije sedmice kada su došli u Sarajevo da se upoznaju i postave temelje za ostatak putovanja. Posjetili su sarajevske vjerske objekte, a učenici pripadnici jedne religije objašnjavali su svoja vjerovanja i tradiciju ostalim vršnjacima. U mnogim slučajevima, učenici nikada nisu imali priliku postavljati pitanja nekom pripadniku druge religije. Takođe su imali zadatak da naprave zajedničku prezentaciju o Bosni i Hercegovini koju će prikazati srednjoškolcima u Oregonu i Washingtonu. Postavljali su mi neka teška pitanja – ne bi me iznenadilo da su neki od njih budući novinari.

Često, kada mislimo o ovim programima razmjene, uglavnom razmišljamo o koristi za učesnike iz Bosne i Hercegovine, ali ovi programi su takođe i izuzetno važni za ljude koje oni upoznaju u Americi. Mnogi Amerikanci ne znaju puno o Bosni i Hercegovini. Ovim programom im predstavljamo Bosnu  i Hercegovinu preko ovih pametnih, talentovanih mladih ljudi koji su spremni svijetu pričati o svojoj domovini. HerceHer

Ovogodišnji učesnici su: učenici Petar Sofrenić, Sandra Djokić, Ivana Vicanović, Nikola Bešlić, Boro Milovanović, Stefan Rajković i njihova nastavnica Valentina Vidaković iz Bijeljine; učenici Ammar Hadžimujić, Ines Džebić, Ivana Nedić, Neven Živković, Janja Leovac, Ana Oršolić i njihova nastavnica Janja Mikolić iz Orašja; učenici Jasmin Muhamedagić, Lejla Jusić, Arijana Djemaili, Alimin Keranović, Medina Smajić, Emina Kusuran i njihov nastavnik Adnan Mujakić iz Bihaća.  

Njihove škole, zajednice i roditelji mogu biti ponosni na njih. Mi u Ambasadi to sigurno jesmo. Program za mlade lidere je primjer najboljeg oblika saradnje između Američke ambasade i građana Bosne i Hercegovine. Umjesto nametanja rješenja izvana, ovaj program daje ovim mladim ljudima koji su već izuzetne ličnosti priliku da nauče nešto novo i unapređuje njihove liderske kvalitete da bi oni sami mogli oblikovati budućnost svoje zemlje. 

Comments