Poslovne konferencije promoviraju regionalnu saradnju kroz trgovinu i investicije

Nedavno sam bio na Brown Forumu u Dubrovniku, na impresivnom skupu od preko 200 vladinih i poslovnih lidera iz jugoistočne Evrope i SAD. Konferenciju je organizovala Američka vlada u znak odavanja počasti američkom ministru trgovine Ronu Brownu i 34 učesnika misije koji su poginuli u avionskoj nesreći u blizini Dubrovnika 1996. godine, dok su obavljali trgovinsku misiju u regionu. 
Brown Forum dao je jedinstvenu priliku za nastavak dijaloga između vlasti i poslovnog svijeta o poboljšanju imidža ovog dijela svijeta u koji bi došla strana trgovina i ulaganja. Jedan od ključnih ciljeva Brown Foruma bio je stvaranje i poboljšanje šansi za trgovinu sa posebnim naglaskom na formiranju partnerskih odnosa između regionalnih i američkih kompanija.  Dva značajna predstavnika poslovne zajednice BiH – Faruk Širbegović, predsjednik Širbegović grupe iz Gračanice, i Miroslav Tešić, direktor kompanije Turbina iz Kotor Varoši – učestvovali su na konferenciji kao panelisti. 

Učesnici su razgovarali o, i podržali, set principa za poboljšanje poslovne klime u jugoistočnoj Evropi. Ovi principi su podrška reformama da bi region postao atraktivniji za trgovinu i ulaganja, da bi se otvorilo više radnih mjesta i ostvario prosperitet i poboljšao život svih u regionu.  Američka vlada je opredijeljena da pomogne regionu da ostvari svoj puni potencijal i, imajući to na umu, želimo promovirati direktne kontakte između kompanija iz SAD i regionalnih kompanija.   

Nakon konferencije u Dubrovniku, vratio sam se u Sarajevo gdje sam bio na drugom Sarajevo Business Forumu. Ključna poruka sa sarajevskog događaja, s kojom se slažem, jeste da države regiona moraju zajedno raditi ako žele biti konkurentne na današnjem svjetskom tržištu.  Na sarajevskom Business Forumu je istaknut potencijal BiH za ekonomski razvoj i glavne šanse za ulaganja.  Na Forumu je govorila Lorraine Hariton, specijalni predstavnik State Departmenta za trgovinu i poslovanje. U njenoj poruci je naglašena potreba jedinstva i stabilnosti kao osnovnih dijelova kvalitetne poslovne klime. Gospođa Hariton je također pozvala na reforme s ciljem promoviranja transparentnosti, pokretanja stranih investicija i podsticanja poduzetničkog duha.  Čestitam organizatorima oba događaja na njihovim nastojanjima da podstaknu ekonomske aktivnosti u ovom dijelu svijeta.

Da biste vidjeli govor gospođe Hariton, idite na ovaj link.

Comments