Zenički pozdrav proljeću

Zenička sinagoga

(An English version of this post is located here)


Svake godine Zenica obilježava prvi dan proljeća Ćimburijadom. Građani Zenice se okupljaju na obalama rijeke Bosne da zajedno jedu ćimbur, a nađe se čak i nekoliko hrabrih koji zaplivaju u hladnoj rijeci. Nažalost, nisam imao priliku učestvovati u ovoj kulinarskoj tradiciji, ali mi je bila čast govoriti na ceremoniji 21. marta kojom je obilježen još jedan novi početak. Zgrada zeničke sinagoge stara je 108 godina. To je jedna od novijih sinagoga u Bosni i Hercegovini koja je preživjela i drugi svjetski rat i period vladavine komunizma. Sada je koristi grad kao galeriju Zeničkog muzeja. Zeničke vlasti upravo su završile trogodišnje renoviranje sinagoge i otvorile novi administrativni prostor koji će besplatno koristiti Jevrejska zajednica Zenice.

Ova prelijepa zgrada omogućava građanima svih vjeroispovijesti da se okupljaju na kulturnim i umjetničkim događajima. Ponovno otvaranje ovog prostora koji služi kao još jedan podsjetnik na bosansko-hercegovačku dugu tradiciju multikulturalnog suživota bilo je sjajan način da zimu ostavimo iza sebe.

Pored posjete zgradi sinagoge, imao sam sastanak sa načelnikom Huseinom Smajlovićem i obišao Američki kutak koji je prvi otvoren u Bosni i Hercegovini. Ove sedmice, Američki kutak u Zenici slavi sedam godina aktivnog rada zahvaljujući, u velikoj mjeri, energičnosti direktora Seada Pašića. Sead je majstor za društvene medije, što potvrđuje i činjenica da je moja posjeta odmah stavljena na YouTube.

Comments