Prijedor: BiH ima ljudske i prirodne resurse za uspjeh



Uspješno poduzetništvo i energičan privatni sektor su ključni uslov za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.  Uvijek me impresioniraju susreti sa sposobnim bh. menadžerima, te u tome pogledu ni ovo putovanje nije bilo izuzetak. Moja posjeta fabrici namještaja Sconto-Prom iz Prijedora, te susret sa poduzetnicima u Banjaluci učvrstili su me u uvjerenju da, iako još puno treba uraditi na stvaranju povoljne poslovne klime, Bosna i Hercegovina ima ljudske i prirodne resurse za uspjeh.

Nakon srdačne dobrodošlice u sjedištu firme Sconto-Prom, energična direktorica Elizabeta Josipović dala mi je detaljan pregled razvitka firme.  Već sam rekao da Bosna i Hercegovina ima ljude koji mogu biti uspješni, a gospodja Josipović je zasigurno jedna od njih. Ona će, također, sudjelovati na konferenciji u Zagrebu koju organizuje State Department pod nazivom :”Investiranje za budućnost” na kojoj će se krajem ovog mjeseca sastati neke od najsposobnijih žena-poduzetnika iz regije.

Posebno je važno opredjeljenje gospođe Josipović da posluje u oba entiteta Bosne i Hercegovine i da Sconto-Prom veže za svjetsko tržište.  Sconto-Prom pravi namještaj za medjunarodne firme kao što je IKEA, a to je model koji je omogućio ovoj kompaniji iz Prijedora da  proširi svoje poslovanje i zaposli više od 600 radnika svih etničkih grupa, od kojih su mnogi povratnici. Ipak, nisu samo velike firme poput Sconto-Proma uspješne. Mladi poduzetnici sa kojima sam se susreo su inicirali formiranje ili rukovođenje manjim firmama koje, uprkos brojnim preprekama, nastavljaju da poboljšavaju svoje poslovanje u različitim sektorima – bankarstvu, poljoprivredi ili tekstilu.

Naravno da razvoj privatnog sektora nije bez izazova.  Kao što mi je rekla jedna grupa poduzetnika, korupcija, uplitanje javnog sektora u poslovanje firmi i poslovno okruženje opterećeno regulativama imali su negativan učinak na njihovo poslovanje.  Smanjenje stranih investicija takodjer predstavlja prepreku u pogledu modernizacije i širenja kompanija.  Ambasada SAD će i dalje raditi sa zvaničnicima BiH na stvaranju boljeg poslovnog okruženja i stimulisanju povoljnijije klime za ulaganje.  Sa talentovanim direktorima, kao što su gospodja Josipović i plejada odlučnih poduzetnika, ekonomska budućnost BiH bi trebala  postajati svjetlija  kako zemlja bude odmicala na svom putu ka integraciji u evropsku zajednicu.

Comments