Jajce: Napredak u borbi protiv mina



Eliminisanje prijetnje od mina u Bosni i Hercegovini je od ključne važnosti, ne samo za zaštitu ljudskih života, nego i za razvoj ekonomije. Zato mi je drago što sam imao priliku prisustvovati ceremoniji povodom deminiranja lokacije u blizini Vlasinja. Sa načelnikom obližnjeg grada Jajca, Nisvetom Hrnjićem, razgovarao sam 25. avgusta,  na ceremoniji organiziranoj u čast vraćanja nedavno deminiranog područja općinskim vlastima Jajca – to je projekat kojeg su Sjedinjene Države finansirale sa više od 500.000 dolara (SAD su, od završetka rata, u deminiranje uložile više od 100 miliona dolara.) 

Na ceremoniji su nam se pridružili članovi Komisije BiH za deminiranje, Mustafa Pašalić i Zlatko Horvat, kao i brojni općinski zvaničnici i predstavnici međunarodne zajednice. Demineri su upravo završili proces uklanjanja više od 150 odskočnih mina – one spadaju među najopasnije protupješadijske mine – nekoliko stotina kilometara od naselja u kojem živi oko 1000 povratnika.   

U selu su nas dočekali i iz sela ispratili nekoliko djece i roditelja koji su stajali pored puta i mahali nam, dok je iznad nas bilo bistro plavo nebo. Tokom ceremonije, u ime svoje zemlje izrazio sam saučešće porodici deminera Miroslava Kubure koji je tragično izgubio život padom sa obližnje litice. Sjetili smo se i 600 muškaraca, žena i djece koji su od 1996. godine nastradali od mina u BiH. Njihove smrti nas podsjećaju na opasnost koju predstavljaju mine i hrabrost onih koji ih uništavaju – hrabrost za koju smo im zahvalni. 

SAD će i dalje podržavati pravo svih osoba, raseljenih tokom rata, da se vrate svojim kućama, a da se ne moraju bojati mina, kao i njihovo pravo na potragu za boljim životom.

Comments