Posjeta Ambasadora Jajcu



Bosna i Hercegovina nastavlja me impresionirati svojm pejzažima i živopisnim predjelima. Grad Jajce u srednjoj Bosni nije nikakav izuzetak. Danuta i ja počeli smo svoju posjetu sastankom sa načelnikom Nisvetom Hrnjićem i njegovim savjetnicima. Bio sam impresioniran naporima općine da pređe preko entitetskih linija razgraničenja time što će zdravstvenu zaštitu ponuditi svojim susjedima. U sklopu Vrbaske inicijative, Jajce je također partner sa osam susjednih gradova duž rijeke Vrbas na razvijanju turističkih potencijala. Radujem se pozitivnimrezultatima ove inicijative za razvoj turizma u budućnosti.
Lako je shvatiti zašto je Jajce kandidat za status UNESCO. Želim i Jajcu i njegovim građanima uspjeh u ostvarivanju tog cilja.  Dr. Enes Milak, profesor historije i direktor Historijskog muzeja u Jajcu poveo nas je u obilazak muzeja, grada i srednjevjekovne tvrđave. Američka ambasada je, kroz Fond ambasadora SAD za očuvanje kulturnih znamenitosti, donirala 30.000 dolara za očuvanje dvije poznate znamenitosti grada - zvonik svetog Luke i crkvu svete Marije.   
 Uživao sam u razgovoru sa članovima Vijeća učenika Srednje škole “Nikola Šop”, saznao više o njihovim projektima pomoći zajednici i njihovom zanimanju za studij u Americi. Ova srednja škola je integrirana škola koju zajedno pohađaju učenici iz različitih etničkih grupa. Studenti također učestvuju u dva projekta koje finansira Američka vlada:  Mreži vijeća učenika kojom je uspostavljena multietnička mreža grupa učenika srednjih škola i Projektu građanin, u oblasti inicijative građanskog obrazovanja.  
Uvijek sam zadivljen poslom kojeg obavljaju lideri građanskog društva i njihovom posvećenošću  poboljšanju kvaliteta života njihovih sugrađana. Bio sam inspiriran sastankom sa dvije izuzetne nevladine organizacije – Udruženjem građana Dijamant i Viktorijom 99. Obje ove nevladine organizacije neumorno rade  na izgradnji ljepše budućnosti BiH. Dobili su, preko Ambasadinog programa malih grantova Demokratske komisije, podršku za projekte poduzetništva. Udruženje građana Dijamant pomaže ženama i mladima u projektima poduzetništva, ekonomskog jačanja i multikulturalnim omladinskim projektima. Viktorija 99 daje podršku ženama u ruralnim područjima da razviju vještine poslovanja i zapošljavanja.    
Volio bih da sam proveo više vremena u ovom prelijepom gradu i radujem se ponovnoj posjeti.

Comments