Američki kutak u Mostaru: Obrazovanje gradi mostove



(click here for English version)

Iako je Mostar najpoznatiji po svom prelijepom kamenom mostu i starom dijelu grada iz otomanskog perioda, ovaj hercegovački grad ima skoro petsto godina dugu tradiciju centra književnog života i učenja.

Prva gradska biblioteka izgrađena je u 16. stoljeću nekako baš u vrijeme gradnje znamenitog mosta preko Neretve. Ta je biblioteka imala samo 37 knjiga, ali je njihov sadržaj bio dostupan svima. Nažalost, tokom posljednjeg rata, oštećene su ili potpuno uništene mnoge od trideset i dvije mostarske biblioteke. 

Prošle sedmice, imao sam zadovoljstvo pomoći da se ovom gradu vrati jedna od njegovih biblioteka otvaranjem Američkog kutka. U ovom prostoru koji se nalazi u Mostarskoj gimnaziji, građani Mostara imaće pristup knjigama na engleskom jeziku, audio i video zapisima, muzici, internetu i opštim informacijama o Sjedinjenim Državama. Svi su dobrodošli.  



Ono što je možda još važnije je da će ovaj Američki kutak biti mjesto sastajanja i dijaloga. To je ono što Mostaru naročito treba, jer je i dalje duboko podijeljen grad, kako reče Bakir Krpo, direktor Mostarske gimnazije.

“Rane Mostara još nisu zacijelile” rekao mi je Krpo i dodao da je njegova škola jedno od nekoliko mjesta u Mostaru – pored vodovoda i vatrogasne brigade – koje služi građanima u oba dijela grada, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost.  “Svojim primjerom želimo pokazati da sva djeca mogu biti zajedno.”

Američka ambasada je obezbijedila knjige, audio i video zapise, kompjutere i bežičnu internet  konekciju za novi američki kutak. Platili smo i renoviranje prostora. Ali, sve to ne bi bilo moguće uraditi bez pomoći naših partnera, među kojima su Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton, Mostarska gimnazija i United World College koji je također smješten u ovoj školi. Hvala im za njihov trud i posvećenost.

Američki kutak u Mostaru je sedmi po redu američki kutak u Bosni i Hercegovini (drugi se nalaze u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Banjaluci, Tuzli i Doboju).  Mi mislimo da je važno imati ovakav jedan kutak kao mjesto gdje bi se učio engleski jezik i u kojem bi se učilo o američkoj kulturi - a posebno kao mjesto sastajanja -  i zato otvaramo još dva američka kutka sljedećih sedmica, u Trebinju i Brčkom.

Svaki od američkih kutaka ima različite programe –u Sarajevu postoji dječji čitalački klub, a u Bihaću večeri  američkog filma.  Nova direktorica Američkog kutka u Mostaru, Ivana Čuljak, već je planirala realizirati sjajne nove programe, uključujući i posjetu uposlenika Američke ambasade već sljedeće sedmice.

Želim pozvati sve građane Bosne i Hercegovine da navrate u najbliži američki kutak i informišu se o planiranim programima.  Nadamo se da će ova mjesta doprinijeti produbljivanju prijateljstva između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.  Siguran sam da će novi Američki kutak u Mostaru odigrati značajnu ulogu u nastojanju da se obnovi vrijedna  baština biblioteka i učenja ovog grada.

Prošle sedmice, na ceremoniji otvaranja novog Američkog kutka  u Mostaru, imao sam se priliku sastati sa Valentinom Mindoljević, direktoricom  United World Collegea.  Ona je naša nadanja u pogledu ovog novog kutka najbolje sumirala riječima: “Putem obrazovanja i obrazovnih aktivnosti mnoge se razlike mogu premostiti.”

Comments